6.2.11

Ronald Reagan & AK autoostuload












Varem Eesti Raadio Pressibüroo, nüüd ERR-i ja AK toimetaja Peeter Kaldre kirjutas veerand sajandi eest:
Ronald Reagan pole mingi rahuingel. Kuid teatud positiivse süsti andis kohtumine Mihhail Gorbatšoviga talle siiski (...) Aasta 1986 on rahu aasta, ettemääratuse uskujate meelest ka Tiigri aasta. Ühendriikide kätes on nüüd see hoob, mis jätaks aasta ikkagi rahu aastaks.
(„Maailm eile, täna, homme“ 26. I 1986 Edasi/PM, lk 2)
Tolle jutumehe oleks Reagan ise küllap mõne hea naljaga paika pannud.

Ingel või mitte, tegi Reagan N Liidule (õnneliku!) lõpu ikka nn külma- ja mitte päris-sõja vahenditega. Teda on võrreldud kolme suure presidendi — George Washingtoni, Abraham Lincolni ja Franklin D Rooseveltiga. Ja pange tähele — nood olid kõik sõjapresidendid, aga Reagan purustas kommunismi ainsagi pauguta!

Ehk siis sm-tele Kaldrele, Rannamäele arusaadavamas agitpropi keeles öeldes: Ronny oli kõige ehtsam rahuvõitleja.
Ja veel. Arvan nii Peeter Kaldre kui Aarne Rannamäe on USA-le tuld andes oma "Žiguli" ostuload ammu välja teeninud. Sestap minge juba, mehed! Kui muud ei saa, siis võtke lohutus-auhinnaks see DDR-ist pätsatud Aktuelle Kamera kaasa — ja koju koti peale! Te aeg on läbi.


Ronald Wilson Reagan — hobist koguda sovetianekdoote

Üks nalju, mida ta vestab ka siinses videos, oli N Liidu pikkadest autoostu-järjekordadest. Nii kõlas see aga Postimehe (Edasi) kuivavõitu tõlgitsuses eestikeeli:
Õnnelik seltsimees on saanud auto-ostuloa ja talle teatatakse, et 10 aasta pärast võib ta autot ostma tulla. Seltsimees küsib: «Kas õhtul või hommikul?» Ametnik ei saa aru: «Miks seda on tarvis teada, see ju alles 10 aasta pärast?» Seltsimees selgitab: «Ma pean teadma, sest tolleks hommikuks on mul tellitud torumees.»

4 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Esimene anekdoot, mille üle oli Reagani sõnul ka Gorbačov naernud, oli see —

Ameeriklane ja venelane vaidlevad. Üks ütleb, et tema maal saab Valgesse Majja jalutada ja presidendi kantseleis lauale põrutada: "Härra president! Mulle ei meeldi, kuidas te siin riigis asju ajate!" Venelane vastu: "Mina saan seda täpselt samuti teha." — "Ei või olla?!" — "Miks mitte! Ma võin täiesti vabalt Kremlisse peasekretäri kabinetti kõndida, käega lauale põrutada ja nõuda: Sm peasekretär, mulle ei meeldi see, kuidas Reagan oma riigis asju ajab."

Anonymous said...

Товарищу сообщили, что через 10 лет он может прийти на покупку автомобиля. Товарищ спрашивает, "утром или вечером. "Но'кая разница, это'ж толко чез 10 лет?" Товарищ, объясняет: "Мне нужно знать, потому что как раз в то утро я заказал водопроводчика"

Anonymous said...

Американeц и русский спорят. Один говорит, что в его стране любой человек может идти в Белый дом в канцелярию президента и требовать: "Господин президент! Мне не нравится, как вы управляете этой страной!" Русский: "я могу то же самое." - "Ни за что не поверил бы?" - "Почему нет, я могу совершенно свободно ходить в Кремл войти в кабинет Генсека и заявить: товарищ Генеральный секретарь, мне не нравится, как Рейган управляет Штатами."